DOOR YMKE THANS - JANUARI 2022
Het is zweverig, voor geitenwollensokkentypes en vooral: niets voor mij. Dit was wat mijn cliënte zei, toen ik haar voorstelde een mindfulness oefening te doen.
Ze had veel last van piekergedachten, legde haar lat altijd torenhoog, kon moeilijk ontspannen of genieten van het moment. Zij had wat wij in de psychologie ook wel eens noemen: een wandelend hoofd. Een hoofd dat, bij wijze van spreken, losstaat van het lijf. Niet in contact met wat zich daar afspeelt en voor de signalen die haar lijf geeft heeft zij geen oog waardoor het bijna onmogelijk was om haar grenzen goed te bewaken. Ze voelde ze immers niet. Haar hoofd zweefde dus maar wat rond, vaak in de toekomst of het verleden. Niet zo gek dus, dat genieten van het moment niet lukte. En wat kan goed helpen het hoofd weer op het lijf te krijgen? Je raadt het al: mindfulness. Al zou je het ook best een in-het-nu-strategie kunnen noemen of aandacht-training.
Voordelen van mindful-zijn
Door regelmatig oefeningen te doen die gericht zijn op het “trainen” van mindful-zijn, kan stress afnemen, kun je je beter concentreren, reageer je minder automatisch, vertoon je bij problemen meer veerkracht en kun je vaak beter omgaan met lastige gevoelens. En het is heel goed mogelijk dat, doordat je een opmerkzamer leven leidt, je je gelukkiger en vrediger in je leven gaat voelen. Uit de automatische “overleef-stand” en in de bewuste “leef-stand”.
But you can learn how to surf” (Jon Kabat-Zin).
Het klinkt moeilijk, en sommige oefeningen kunnen dat ook best zijn, maar gelukkig kun je heel klein beginnen. De kans is zelfs groot dat je vandaag al eventjes mindful bent geweest. Misschien toen je uit het raam keek in de trein, of toen je genoot van de geur van je kopje koffie, of aandachtig naar het verhaal van je collega luisterde.
Probeer het eens!
Ook nu, waar je ook bent, kun je een mindfulness oefening doen. Bijvoorbeeld de zintuigen-oefening.
Sta nu eerst stil bij wat je ziet. Denk er niet lang over na, benoem in gedachten of hardop gewoon de eerste vijf dingen die je opvallen. Daarna ga je eerst bewust luisteren. Sta eens stil bij de eerste vier geluiden die je hoort. Is het geluid bekend of onbekend, ver weg of dichtbij… misschien hoor je je eigen ademhaling. Nu richt je je aandacht op drie dingen die je kunt voelen. Zoals je haar op je gezicht, je kleding op je huid, misschien voel je een briesje of iets anders. Concentreer je nu op wat je ruikt. Probeer twee geuren te onderscheiden. Dit kan een geur in de lucht zijn of je eigen haar of kleding, of misschien staat er wel een mooie bos bloemen waar je even aan kunt snuffelen. En tot slot, proeven. Misschien proef je nog de smaak van je tandpasta, of het broodje dat je net hebt gegeten. Misschien moet je nog ontbijten of lunchen en kun je heel bewust proeven van je brood of salade….
En… waar waren je gedachten terwijl je dit deed?
Waarschijnlijk grotendeels bij de dingen die je zag, hoorde, voelde, rook en proefde. Die dingen waren aanwezig in het NU. En dus (met misschien wat afleidende gedachten tussendoor, dat is niet erg!) was jij op dat moment met je gedachten en aandacht ook in het NU.
Hoe het is gegaan
Mijn cliënte was verrast. Tijdens de oefening had ze niet gepiekerd en had ze extra genoten van het kopje koffie dat ik voor haar had ingeschonken. Zij is hierna ook thuis gaan oefenen met mindfulness waarvoor zij, zeker in het begin, bewust momenten inplande. “Me time” noemde ze dat. Inmiddels kan zij beter haar grenzen aanvoelen en aangeven en meer genieten van de dingen die zij doet. Maar net als met fietsen, zal zij dit moeten blijven oefenen, zodat het uiteindelijk steeds meer vanzelf zal gaan.
En nu?
Nu je hebt geproefd van in-het-nu- zijn wil ik ook jou uitnodigen hiermee te gaan oefenen. En doe dit dus vooral in het klein. Misschien kun je de zintuigen oefening doen wanneer je door de gang loopt op je werk, of wanneer je van je werk naar de auto of trein loopt. Of juist tussendoor, terwijl je op je stoel zit. Probeer ook eens andere mindfulness oefeningen. Er zijn verschillende fijne apps te vinden zoals de “VGZ-Mindfulness app” of “Headspace”. Ook op Netflix kun je “headspace” afleveringen vinden. En wanneer je meer begeleiding nodig hebt, ben je natuurlijk altijd welkom bij Villa Uitzicht.
Veel in-het-NU-momenten gewenst!
Nieuws
Lees over Bernadette die door te leven in het nu weer energie heeft gekregen. LEES MEER
INSIDE STORIES
Wie zijn talenten kent heeft meer zelfvertrouwen en energie. LEES MEER
Villa KP (voorheen KP-groep) wordt sinds 1989 ingehuurd door KLM Health Services. LEES MEER
GOED VOOR JE PRIVACY
Villa Uitzicht zet ZIVVER in om vertrouwelijke informatie veilig te versturen. LEES MEER
Over de Villa
Hoe kan ik bewuster werken? Op welke manier kan ik mijn energie vasthouden? Hoe kom ik optimaal tot mijn recht in het werk?
Villa Uitzicht B.V.
Zijlweg 199
2015 CK Haarlem
KvK 27324478
BTW NL819810393B01
Hulp en advies
- 023 - 751 0341