DOOR FREDERICK KERCKHOFF - NOVEMBER 2020

IK WIL NIET MEER DE OUDE ZIJN

Enkele maanden geleden maakte ik kennis met Bernadette. Ze is ongeveer even oud als ik, wat zich het best laat omschrijven met de wat muffige term ‘van middelbare leeftijd’. Ze is getrouwd, heeft net als ik twee jonge kinderen en muf is ze allerminst. Het eerste dat me opvalt is haar enorm energieke uitstraling. Vijf maanden voor dit eerste gesprek werd bij haar de diagnose borstkanker gesteld. Een operatie, bestralingen en hormoontherapie volgden. Ze vertelt haar verhaal een beetje zakelijk, met afstand. Dat doet ze bewust, zegt ze, want ze wil niet huilen. Maar het verdriet is duidelijk invoelbaar en ik merk dat het mij raakt.

Op de vraag wat haar bij ons brengt, vertelt ze dat ze na de bestralingen met haar gezin op zomervakantie ging, iets waar ze erg naar toe had geleefd. Maar tijdens de vakantie merkte ze hoe moe ze eigenlijk was. Ze kon niet meer. Al die tijd was ze doorgegaan en gefocust bezig geweest om haar doel, herstel, te bereiken. Nu is ze uitgeput, verdrietig en boos. Ze is ook bang en heeft geen vertrouwen meer in haar lijf. Zo komt ze binnen en ze vraagt: ‘Kan je me helpen weer in mijn kracht te staan?’

Moe = zwak
Dóórgaan blijkt Bernadettes favoriete aanpak te zijn bij moeilijkheden. Zo heeft ze het altijd gedaan. Dat merken we bijvoorbeeld als ze vertelt dat ze weer naar een spinning-les is geweest. ‘Wat was het heerlijk, zie je wel dat ik het kan, ik ging helemaal stuk, zo fijn!’ Vervolgens moest ze drie dagen bijkomen. Tussen neus en lippen door meldt ze dat ze daarnaast nog vier keer per week tien kilometer wandelt. En o ja, ze is ondertussen weer aan het re-integreren, maakt afspraken met vriendinnen en heeft thuis haar oude taken weer opgepakt. Op mijn vraag hoe het nu eigenlijk echt met haar gaat, blijft ze stil. Ze is moe. En dat is zwak. Stoppen is zwak, huilen is zwak, hulp vragen is zwak. En ze wil niet zwak zijn.

Maar nu neemt ze zich voor om te stoppen met doorgaan. Het maar doorgaan staat haar in de weg om te verwerken wat er allemaal is gebeurd, realiseert ze zich. Zo vertelt ze een verhaal over een goede vriendin die haar afgelopen week complimenten gaf omdat het zo goed met haar ging. ‘Je doet het zo goed, je zult weer snel de oude zijn,’ had de vriendin gezegd.  Toen viel er een kwartje. Maar ik wil niet meer de oude zijn, want dat maakt me zo leeg en moe.

“Hoe deed ik dat vroeger allemaal?’ vraagt Bernadette zich later af. Altijd maar bezig en druk, werken, gezin, relatie, vrienden, sporten, plannen maken, klaarstaan voor anderen.”

Leven in het nu
‘Hoe deed ik dat vroeger allemaal?’ vraagt Bernadette zich later af. Altijd maar bezig en druk, werken, gezin, relatie, vrienden, sporten, plannen maken, klaarstaan voor anderen. Ja, uitkijken naar vakanties en weekenden waar ze leuke dingen ging doen, dat dreef haar voort. De vermoeidheid heeft haar echter gedwongen om andere keuzes te maken en ze wil haar leven nu op een andere manier invulling geven. Tegenwoordig plant ze weinig of niets. Het leven kan namelijk zomaar veranderen, heeft ze ervaren. Ze leeft veel meer in het nu. De gesprekken met vriendinnen zijn intenser en gaan veel meer over gevoelens. Ze heeft veel met haar gezin gepraat over hoe iedereen de afgelopen periode heeft beleefd. Ze zijn ze dicht naar elkaar toe gegroeid. Natuurlijk, haar stemming wisselt, net als vroeger. Soms voelt ze zich sterk en soms helemaal niet. Maar nu mag ook dat er zijn. Op zulke momenten spreekt ze zichzelf vriendelijk toe: ‘Ik hoef niet altijd sterk te zijn.’

Na haar ziekte is Bernadette nooit meer de oude geworden. En dat is maar goed ook, vindt ze.  

De naam Bernadette is om privacy redenen gefingeerd.

Nieuws

het zorgen zat
INSIDE STORIES
Ben je als ouder eindeloos verantwoordelijk voor je (jong) volwassen kinderen? LEES MEER

INSIDE STORIES
Wie zijn talenten kent heeft meer zelfvertrouwen en energie.  LEES MEER

KLM HEALTH SERVICES
Villa KP (KP groep) wordt sinds 1989 ingehuurd door KLM Health Services. LEES MEER

GOED VOOR JE PRIVACY
Villa Uitzicht zet ZIVVER in om vertrouwelijke informatie veilig te versturen. LEES MEER

Over de Villa

Hoe kan ik bewuster werken? Op welke manier kan ik mijn energie vasthouden? Hoe kom ik optimaal tot mijn recht in het werk?

Villa Uitzicht B.V.

Zijlweg 199
2015 CK Haarlem

KvK 27324478
BTW NL819810393B01

Hulp en advies

Altijd bereikbaar
  • 023 - 751 0341

Over de Villa

Hoe kan ik bewuster werken? Op welke manier kan ik mijn energie vasthouden? Hoe kom ik optimaal tot mijn recht in het werk?

Villa Uitzicht B.V.

Zijlweg 199
2015 CK Haarlem

KvK 27324478
BTW NL819810393B01

Hulp en advies

Altijd bereikbaar
  • 023 - 751 0341

Over de Villa

Hoe kan ik bewuster werken? Op welke manier kan ik mijn energie vasthouden? Hoe kom ik optimaal tot mijn recht in het werk?

Villa Uitzicht B.V.

Zijlweg 199
2015 CK Haarlem

KvK 27324478
BTW NL819810393B01

Hulp en advies

Altijd bereikbaar
  • 023 - 751 0341
Agenda  |  Nieuws  |  LinkedIn  |  Contact

Agenda  |  Nieuws  |  LinkedIn  |   Contact

Agenda  |  Nieuws  |  LinkedIn  |   Contact