Inside Stories

DOOR YMKE THANS - OKTOBER 2020

DE VIS DIE IN EEN BOOM PROBEERDE TE KLIMMEN

Toen een cliënt mij vertelde dat hij zich elke dag probeerde aan te passen aan anderen en dit hem zo moe maakte, raakte mij dat. Elke dag worstelde hij hiermee op zijn werk, elke dag voelde het alsof hij niet goed genoeg was. En niet alleen in zijn werk, maar ook als mens voelde hij zich waardeloos. Zijn vraag aan mij was: ‘Hoe ga ik me beter voelen, hoe krijg ik mijn energie weer terug?’

Samen op onderzoek uit
Meestal heb ik als therapeut niet meteen een kant en klaar antwoord, want elk verhaal is weer anders en dus gingen we samen op onderzoek uit. Het bleek allemaal begonnen te zijn toen hij nog maar een klein jongetje was. Hij werd door zijn ouders vergeleken met zijn oudere broer, die slimmer was en beter kon leren. Hij kreeg vaak te horen dat zijn ouders pas echt trots op hem zouden zijn zodra hij net zo was als zijn broer. Maar zijn broer hield nou eenmaal heel erg van leren en mijn cliënt niet. Mijn cliënt hield vooral van mensen. Een echt “mensen-mens” noemde hij zichzelf. Maar omdat hij op zijn broer wilde lijken, had hij onbewust een studie gekozen die leek op de studie van zijn broer. En had hij werk gekozen dat zijn ouders zouden goedkeuren.

Unieke talenten
Tijdens onze zoektocht stond hij voor het eerst stil bij zijn eigen talenten en bij de vraag waarom hij nu zo moe was. Ik gebruikte als voorbeeld een zin van Albert Einstein: ‘Wanneer je een vis beoordeelt op zijn vermogen in een boom te klimmen, zal hij zijn hele leven geloven dat hij waardeloos is’. Mijn cliënt ontdekte dat hij zijn hele leven geprobeerd had in een boom te klimmen, terwijl hij niet wist of dit wel bij hem paste. Wat past iemand wel of niet, wat zijn je talenten? Je kunt het niet meten, maar wel voelen: wanneer je iets doet dat bij je past, geeft dat energie. En meestal word je er nog blij van ook!

“Wat past iemand wel of niet, wat zijn je talenten? Je kunt het niet meten, maar wel voelen: wanneer je iets doet dat bij je past, geeft dat energie.”

Doen wat bij je past
Wanneer je eenmaal weet wat bij jou past, volgt er een lastige stap: het veranderen. Want oude ingesleten patronen doorbreken is hard werken! Ook kan de omgeving al zo gewend zijn geraakt aan deze aangepaste versie van jou dat die in het begin helemaal niet blij is met de nieuwe jij. Het kan dus best wat kracht vragen om jezelf te zijn. Daarom besprak ik met mijn cliënt hoe hij dat kon aanpakken. Stap voor stap. En heel belangrijk daarbij was de steun die hij kon krijgen. Daarom deelde hij wat hij had geleerd met zijn vrouw en kinderen en deed hij dit ook op zijn werk.

En nu? Hij werkt op een andere afdeling en heeft een andere functie gekregen. Eentje waarin hij veel contact heeft met mensen en hen kan helpen. Hij is nu als een vis in het water! Het was een hele dappere stap waar uiteindelijk iedereen blijer van is geworden.

En jij?
Dus vraag je jezelf wel eens af: ‘Ben ik een vis die in een boom probeert te klimmen?’ of “Waarom ben ik toch zo moe?’, dan mag je natuurlijk altijd, via je leidinggevende of bedrijfsarts, contact opnemen. Ook wanneer je andere vragen hebt. Misschien vissen we samen wel uit wat er aan de hand is en wat we er aan kunnen doen.

Nieuws

het zorgen zat
INSIDE STORIES
Ben je als ouder eindeloos verantwoordelijk voor je (jong) volwassen kinderen? LEES MEER
INSIDE STORIES
Lees over Bernadette die door te leven in het nu weer energie heeft gekregen. LEES MEER

WAT IS STRESS
Leer hoe je voldoende ontspanning inbouwt en hersteltijd neemt na een periode met veel stress.
LEES MEER (PDF)

GOED VOOR JE PRIVACY
Villa Uitzicht zet ZIVVER in om vertrouwelijke informatie veilig te versturen. LEES MEER

Over de Villa

Hoe kan ik bewuster werken? Op welke manier kan ik mijn energie vasthouden? Hoe kom ik optimaal tot mijn recht in het werk?

Villa Uitzicht B.V.

Zijlweg 199
2015 CK Haarlem

KvK 27324478
BTW NL819810393B01

Hulp en advies

Altijd bereikbaar
  • 023 - 751 0341

Over de Villa

Hoe kan ik bewuster werken? Op welke manier kan ik mijn energie vasthouden? Hoe kom ik optimaal tot mijn recht in het werk?

Villa Uitzicht B.V.

Zijlweg 199
2015 CK Haarlem

KvK 27324478
BTW NL819810393B01

Hulp en advies

Altijd bereikbaar
  • 023 - 751 0341

Over de Villa

Hoe kan ik bewuster werken? Op welke manier kan ik mijn energie vasthouden? Hoe kom ik optimaal tot mijn recht in het werk?

Villa Uitzicht B.V.

Zijlweg 199
2015 CK Haarlem

KvK 27324478
BTW NL819810393B01

Hulp en advies

Altijd bereikbaar
  • 023 - 751 0341
Agenda  |  Nieuws  |  Voorwaarden  |   Contact
Agenda  |  Nieuws  |  Voorwaarden  |   Contact
Agenda  |  Nieuws  |  Voorwaarden  |   Contact