DOOR FREDERICK KERKHOFF - JULI 2021

PIEKEREN IN CORONATIJD


In mijn werk als psycholoog
kom ik veel mensen tegen en iedereen heeft een uniek verhaal. De corona-pandemie en de gevolgen daarvan voor het welzijn van ons allen geeft vaak duidelijk kleur aan de toestand van onze cliënten en levert soms bijzondere uitdagingen op.

Zo meldt zich een man die zich angstig en bezorgd voelt. In het eerste gesprek vertelt hij zijn verhaal. Hij is ervan overtuigd geraakt dat de maatregelen (zoals 1.5 meter afstand houden, mondkapjesplicht) niet werken en ons zijn opgelegd omdat dit een onderdeel is van een experiment om ons gedrag te beïnvloeden. In zijn optiek is het coronavirus te vergelijken met een griepvirus (en daarmee dus niet heel ernstig) en is dit virus bewust verspreid om mensen te besmetten zodat er een vaccin kan worden toegediend dat ons slaafs en volgzaam maakt.  Het grotere doel is een decimering van de bevolkingsgrootte, wereldwijd. Een aantal bepalende families in de wereld (een zogenaamde elitegroep) is van plan samen met China de bevolkingsgroei te beïnvloeden door het toedienen van dit vaccin. Deze families hebben hun invloed in alle grote bedrijven in de wereld, zoals  in de farmaceutische industrie. De regering, de wetenschap en de ‘mainstreammedia’ zitten allemaal in dit complot. Hij is dus duidelijk geen voorstander van het vaccineren en zijn gezinsleden denken daar hetzelfde over.

De kern van het probleem waarvoor deze cliënt zich aanmeldt zijn zijn angstklachten en het daarmee samenhangende piekergedrag. Hij is bang voor het welzijn van de mensheid en voor zijn kinderen in het bijzonder. Hij is er vrijwel onafgebroken mee bezig, slaapt hierdoor slecht en voelt zich moe en uitgeput. Hij besteedt veel van zijn tijd aan het zoeken van bewijzen voor zijn meningen op sociale media. Ook zoekt hij gelijkgestemden op, bijvoorbeeld bij demonstraties, waardoor hij zich gesterkt en gesteund voelt, en zich bevestigd voelt in zijn overtuigingen.

Normaal gesproken probeer ik met mijn cliënten een manier te vinden om de angsten uit te dagen en daarmee de vaste overtuigingen (piekergedachtes) te toetsen aan de werkelijkheid. Als je sociaal angstig bent (en bijvoorbeeld gelooft dat niemand je aardig vindt), kun je samen met je therapeut stapsgewijs uitdagingen aangaan waarbij je ervaringen opdoet die het tegendeel bewijzen van je vaste overtuigingen. In de situatie van mijn cliënt is dat lastig. Hij komt niet bij mij om zijn overtuigingen aan te pakken. Hij ‘doorziet’ juist wat er gaande is, en zou juist willen dat ‘de wereld’ meer in zijn opvattingen zou delen. Voor hem is het tornen aan zijn eigen opvattingen niet het antwoord. Hoewel ik er persoonlijk anders naar kijk, valt ook niet met zekerheid vast te stellen dat wat hij denkt onwaar, onrealistisch of waanachtig is. In dit geval kunnen we dat misschien pas over enkele maanden of jaren met zekerheid zeggen.

“Het brein heeft niet door wat het effect is van piekeren (of het langdurig aandacht besteden aan onoplosbare puzzels), namelijk dat dit stress-verhogend werkt.”

Deze man vindt het fijn om te ervaren dat ik, hoewel persoonlijk een andere mening toebedeeld, respect heb voor zijn meningen en daarmee zijn toestand. Dit geeft hem rust en vertrouwen. In het vervolg van de gesprekstherapie kunnen we deze overtuigingen eigenlijk een beetje links laten liggen en richten we ons op het vergroten van zijn welzijn en hoe hij zich voelt (met behoud van zijn stellingen). We richten ons op hoe vaak en hoeveel aandacht hij besteedt aan de dilemma’s die hem bezighouden en hoe vaak hij eigenlijk nog aandacht besteedt aan datgene wat hem energie geeft of helpt te ontspannen. Hij merkt dat het piekeren hem veel onrust geeft. Ik leg hem uit dat zijn brein aan het proberen is om problemen op te lossen, want als het probleem (de dreiging) is opgelost, dan is het weer veilig en neemt de stress af. Als het brein echter niet door heeft dat er geen oplossing is, zoals in dit geval, dan blijft het maar doorgaan met het zoeken naar een uitweg. Dat is dus piekeren. Het brein heeft niet door wat het effect is van piekeren (of het langdurig aandacht besteden aan onoplosbare puzzels), namelijk dat dit stress-verhogend werkt.

Door het inzicht in deze vicieuze cirkel raakt hij gemotiveerd om te leren zijn aandacht bewust te richten op waar hij aandacht aan wil besteden in plaats van aan dat wat zijn brein hem aanbiedt (piekergedachtes). Hij brengt zijn schermtijd terug naar een uur per dag, waarin hij zich toestaat om door te gaan met wat hij deed. De resterende tijd gaat hij invullen met het oppakken van zijn oude hobby’s (creatief bezig zijn, gitaar spelen), met zijn gezin (en dan bewust niet over de genoemde problemen praten) en bewegen (wandelen en fietsen). Naast deze veranderingen in zijn gedrag en de keuzes die hij maakt, leert hij zijn aandacht te richten op zijn ademhaling en de gevoelens in zijn lichaam toe te laten. Hierdoor kan de onrust en de door hem ervaren spanning de ruimte krijgen en merkt hij dat hij dit kan (ver-)dragen en er niet uit alle macht vanaf moet komen. Hierdoor wordt een belangrijke angel uit het systeem gehaald en dat geeft hem meer vertrouwen, rust en kracht.

En tot slot noemt hij dat hij nog wel steeds dezelfde mening heeft, maar zich desalniettemin beter voelt. Het gevoel van dreiging is sterk verminderd.

Nieuws

het zorgen zat
INSIDE STORIES
Ben je als ouder eindeloos verantwoordelijk voor je (jong) volwassen kinderen? LEES MEER
INSIDE STORIES
Lees over Bernadette die door te leven in het nu weer energie heeft gekregen. LEES MEER

WAT IS STRESS
Leer hoe je voldoende ontspanning inbouwt en hersteltijd neemt na een periode met veel stress.
LEES MEER (PDF)

GOED VOOR JE PRIVACY
Villa Uitzicht zet ZIVVER in om vertrouwelijke informatie veilig te versturen. LEES MEER

Over de Villa

Hoe kan ik bewuster werken? Op welke manier kan ik mijn energie vasthouden? Hoe kom ik optimaal tot mijn recht in het werk?

Villa Uitzicht B.V.

Zijlweg 199
2015 CK Haarlem

KvK 27324478
BTW NL819810393B01

Hulp en advies

Altijd bereikbaar
  • 023 - 751 0341

Over de Villa

Hoe kan ik bewuster werken? Op welke manier kan ik mijn energie vasthouden? Hoe kom ik optimaal tot mijn recht in het werk?

Villa Uitzicht B.V.

Zijlweg 199
2015 CK Haarlem

KvK 27324478
BTW NL819810393B01

Hulp en advies

Altijd bereikbaar
  • 023 - 751 0341

Over de Villa

Hoe kan ik bewuster werken? Op welke manier kan ik mijn energie vasthouden? Hoe kom ik optimaal tot mijn recht in het werk?

Villa Uitzicht B.V.

Zijlweg 199
2015 CK Haarlem

KvK 27324478
BTW NL819810393B01

Hulp en advies

Altijd bereikbaar
  • 023 - 751 0341
Agenda  |  Nieuws  |  LinkedIn  |  Contact

Agenda  |  Nieuws  |  LinkedIn  |   Contact

Agenda  |  Nieuws  |  LinkedIn  |   Contact